Sunday, November 23, 2008

..Sapa doh ambe..

Monday, November 24, 2008

ALHAMDULILLAH, setelah hampir 7 minggu pulang bercuti di Malaysia, akhirnya aku bersama adikku telah selamat kembali ke bumi kinanah - tempat kami menimba ilmu. Dengan menaiki flight MH 1339 dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur, kami turun dari rumah dalam keadaan berbelah bahagi. Apa tidaknya, tak sampai 2 bulan pun balik, rasa tak puas bercuti pun ada, hehe..

pok-pok sedara & mok-mok sedara bersama anak masing-masing

Usai saja solat maghrib pada hari Khamis (20 November 2008) lalu, kami turun bersama keluarga dan sanak-saudara yang dari petang tadi lagi datang untuk menghantar kami ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM). Seakan tak percaya seramai itu pak saudara dan mak saudara yang sanggup meluangkan masa untuk menghantar dua anak saudara mereka ini. Betul kata Kak Nurul, macam kami ni nak ke Mekkah je. Selesai babak 'jejak kasihan', kami pun masuk menuju Balai Perlepasan Dalam Negeri dengan seribu satu harapan yang kembali tergalas di bahu kami..

bergambar kenangan bersama mak dan tok sebelum berlepas

Kami tiba di Kuala Lumpur International Airport (KLIA) tepat jam 10 malam. Selepas menunaikan solat Isyak, sementara menunggu seorang kawan yang juga satu flight dengan kami yang datang dari Kemaman, kami pun makan di salah sebuah restoran makanan segera di situ. Selang sejam, beliau tiba bersama ahli keluarganya dan kami terus check in untuk penerbangan seterusnya, dari Kuala Lumpur ke Kuwait. Syukur, nasib kami kali ni baik kerana walaupun barang kami over weight ketika penerbangan domestik tadi, pegawai yang bertugas di LTSM memberi pelepasan walaupun barang kami melebihi 5 kg seorang. For the next flight, pesawat Kuwait Airways bernombor KU 416 membenarkan had barangan sehingga 35 kg seorang. Jadi kami ada 20 kg lagi kekosongan, lantas aku mengambil beg hand carryku yang seberat 17 kg (hand carry bag yang mencatat rekod paling berat di alam semesta, haha..) untuk ditimbang dan dimasukkan ke dalam kargo..

beg yang dimaksudkan, hehe..

Selesai urusan tersebut, aku mencari money changer yang paling sesuai untuk penukaran wang sementara Haris sedang sibuk dengan laptopnya mencuri line internet, haha. Kira-kira jam 2 pagi, kami bergegas masuk ke International Departure Hall untuk penerbangan kami yang dijadualkan pada jam 3.15 pagi. Setelah gate dibuka, masalah pula timbul setelah hand carry bag kepunyaan Haris yang aku bawa didapati over weight! Banyak juga kena soal jawab dengan pegawai tu, macam-macam yang dia tanya. Last sekali dia kata, "ini kalau bawak masuk dalam flight, jatuh kena kepala orang boleh mati ni!" Pedas sungguh kata-katanya. Akhirnya beg tadi dibawa masuk dalam kargo jugak dan ini meringankan bebanku, tak perlu susah-susah lagi heret beg tu ke sana ke mari. Pulak tu, tak kena bayaran denda walaupun satu sen. Bertuah badan (^-^)..

Sampai di Kuwait, kami menghilangkan dahaga di sebuah restoran di Kuwait International Airport sebaik saja aku mengambil wang sebanyak 20 Dinar dari mesin ATM. Sementara itu, Haris membuka laptopnya sekali lagi untuk tujuan yang sama. Aku juga turut tidak melepaskan peluang keemasan itu dengan berbual melalui Yahoo Messenger (YM) bersama kawan serumah memaklumkan yang aku akan sampai di Kaherah pada jam 11.30 tengahari. Sebelum pada itu, kami dimaklumkan bahawa penerbangan kami pesawat nombor KU 801 telah delayed (ditunda) ke jam 9.45 pagi dari waktu asalnya 8.30 pagi berlepas dari Kuwait ke Cairo..

Alhamdulillah, kami selamat sampai di Kaherah kira-kira jam 11.40 pagi. Selepas membuat pemeriksaan pihak Kastam dan keselamatan Mesir, kami bergegas ke tempat tuntutan bagasi dan alhamdulillah sekali lagi kami berjaya menuntut kesemua barang-barang yang kami kargokan. Samada dikargokan sendiri oleh kami mahu pun terpaksa dikargokan, huhu. Kalau tak paham, buat-buat paham je lah..

Kebetulan, ketika kami sampai umat Islam di situ sedang menunaikan solat fardhu Jumaat di surau berhampiran. Jadi tak kelihatan lah muka-muka yang datang menjemput kami di mator tengahari tu sehingga lah hampir 2 jam baru kelibat mereka kami nampak. Haris dijemput oleh rakan-rakannya yang tinggal di Kompleks Hayyu Asyir, manakala aku dijemput oleh dua ahli baitku, Amir dan Pa selepas 2 jam setengah menunggu. Tiba di rumah kira-kira jam 3 petang, ingatkan boleh la rehat, tiba-tiba hand phoneku berbunyi BUZZ!!! menandakan ada mesej:

Salam.makluman utk shbt2 ajkt yg dikasihi.mesy ajkt kali ke3 akn d adakn d st theresa 8.30 mlm ini.hrp dpt hdrkn dr.julg thaqafah bkti dcurah.blajar dan brbkti.
Sender :
Izhar S/U
+20113459890
21-Nov-2008
3:46 pm

mesyuarat yang berakhir jam 2.10 pagi..



1 comments:

Martin Navarro November 24, 2008 at 7:38 AM  

Hello I like your blog, this one super well!!! If you like the photography I invite you to visit my blog and my magazine, of which also you can form a part …http://macroymicro.blogspot.com/

  © Hak Cipta Terpelihara The Professional Template by Cucu Dagang 2009

Back to TOP