Sunday, June 28, 2009

..Kisah pengemis dan isteri yang cantik..


Pada suatu hari, seorang lelaki kaya sedang makan bersama isterinya. Sedang asyik mereka makan, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan. ''Tolonglah Encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.'' Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isterinya yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu. Dalam hatinya berkata, ''aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah..

Beberapa tahun kemudian, dengan takdir Allah, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain..

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya itu mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menekup muka sambil menangis..

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis. Suami yang baru itu menjawab dengan tenang, ''demi Allah, akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu"..

Rasulullah S.A.W telah bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''..

Anas bin Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W pernah bersabda yang bermaksud: ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''..

Cerita ini memberi pengajaran bahawa hidup kita ini seperti putaran roda. Adakalanya kita berada di atas, dan adakalanya kita di bawah. Senantiasalah bersyukur walau di tahap kedudukan mana kita berada sekalipun dan jangan sekali-kali kita sombong dan takabbur..

4 comments:

Azan Subuh July 1, 2009 at 7:59 PM  

Jika kita bersyukur, Allah akan tambahkahn nikmat. Jika kita kufur, maka azab Allah sgt pedih.

tiara-qurratu'aini July 3, 2009 at 5:07 AM  

Assalamualaikum wbt
menarik blog ini, saya suka entry ni....jemput ke blog saya...salam ziarah tautan ilmiah jg dr bumi morocco

Cucu Dagang (CD) July 4, 2009 at 6:24 PM  

>Azan Subuh

Benar, itulah jaminan al-wa'd dan al-wa'id dariNya yang tercatat dalam Surah Ibrahim, ayat 7..

Cucu Dagang (CD) July 4, 2009 at 6:27 PM  

>tiara-qurratu'aini

Waalaikumussalam wbt..

Terima kasih atas kunjungan, salam ziarah kembali dari bumi kering penuh hikmah..

  © Hak Cipta Terpelihara The Professional Template by Cucu Dagang 2009

Back to TOP